Gledamo naprej: Trendi grafičnega oblikovanja za leto 2023

mesto komunikacijNaše zgobe

Vstopili smo v zadnji del leta 2022 in mi smo z mislimi že v letu 2023. Tudi kar se tiče grafičnega oblikovanja. Grafično oblikovanje je poleg digitalnega marketinga eno od področij, ki se ves čas spreminja, uvaja nove trende in rešitve. Trendi grafičnega oblikovanja se ne razvijajo le v skladu s tržnimi trendi, ampak tudi s trendi na področju likovne umetnosti in mode. Zato morajo biti grafični oblikovalci ves čas na tekočem z novostmi na tem živahnem in vedno spreminjajočem se področju.

Trendi, ki bodo v letu 2023 najbolj v ospredju, vključujejo 3D oblikovanje in tipografske elemente, živahno nostalgijo, ekspresivne pisave ter naravne vzorce in teksture. Kot napovedujejo strokovnjaki, se bomo vrnili k nekoliko bolj tradicionalnim elementom, kot so serifne pisave, navdih bomo iskali v tradicionalnih medijih, priljubljeni bodo pasteli in na splošno svetlejše barve ter oblike in vzorci iz narave. Vse bolj pogosto bomo uporabljali tudi ilustracijo in animacijo. 

Obeta se nam torej kar pestro leto, ki bo na področju grafičnega oblikovanja ponudilo veliko možnosti za izražanje. Zato vam želimo v nadaljevanju podrobneje predstaviti nekaj najbolj vročih trendov.

Živahna nostalgija

Čeprav se svet vse bolj digitalizira, bomo na področju oblikovanja lahko videli veliko projektov, ki se bodo nekoliko bolj sklicevali na tradicionalne medije, torej časopise, revije, knjige. Ta trend bo priljubljen pri podjetjih, ki želijo svojim projektom vdahniti videz nostalgije in preteklost povezati s sedanjostjo.

Izrazne črke in organski / valoviti tip pisave

V letu, ki prihaja, bomo videli tudi veliko izraznih oblik črk in organskih tipov pisav. V ospredju bo torej ustvarjanje besedila, ki je tekoče in naravnega videza ter narisano ročno. Na ta način dizajnu vdahnemo prav posebno osebno noto, zato je ta slog oblikovanja še posebej primeren za blagovne znamke, ki želijo komunicirati bolj človeško in dostopno. In z dizajnom, ki daje vtis, kot da je napisan ročno, boste resnično zadeli v polno.

Oblikovanje, ki odraža raznolikost in vključevanje

Svet postaja vedno bolj raznolik in pomembno je, da se tega zavedajo tudi grafični oblikovalci in nato ta vidik vključijo v svoje delo. Pričakujemo, da bomo v letu 2023 videli vedno več projektov, ki prikazujejo ljudi vseh okolij in kultur, veliko pa bo tudi kampanj, ki se bodo osredotočale na ozaveščanje, spodbujanje in sprejemanje raznolikosti.

Parametrični vzorci

Parametrični vzorci? Kaj naj bi to sploh pomenilo? Gre za uporabo algoritmov za ustvarjanje kompleksnih vzorcev in oblik. Parametrične vzorce je mogoče uporabiti za ustvarjanje edinstvenih in zanimivih modelov, ki jih je nemogoče doseči s tradicionalnimi metodami.

Geometrijske oblike

Geometrijske oblike bodo prav tako velik trend v letu 2023. Videli bomo veliko čistih, minimalističnih modelov, ki vsebujejo geometrijske oblike. Ta trend bo verjetno priljubljen tako pri podjetjih kot pri potrošnikih, saj deluje moderno in profesionalno hkrati. Ta trend še posebej priporočamo podjetjem, ki želijo svojim kupcem dati občutek stabilnosti in zanesljivosti.

Naša ekipa grafičnih oblikovalcev se z zanimanjem in navdušenjem spogleduje z letom 2023 ter komaj čaka, da ji tudi vi zaupate svoj oblikovalski projekt. Zagotavljamo vam, da vas končni rezultat ne bo pustil ravnodušnih, saj bo izražal vse in še več, kar vaša blagovna znamka predstavlja.

Image