Svojo blagovno znamko na ogled postavite

mesto komunikacijNaše zgobe

Naj si izmislimo še tako genialen oglas za našo blagovno znamko, izdelek ali storitev, ne bo od njega imel nihče nič, če ga nihče ne vidi. Vse se začne z dobro idejo, ki jo skušamo čim lepše ubesediti in upodobiti, a to je samo vrh ledene gore.

Kot marsikje drugod, se tudi pri oglaševanju ogromno opravljenega dela enostavno ne vidi, vendar je vsako zgodbo treba najprej strateško osmisliti in temeljito naštudirati način, kdaj, kje, kako in kolikokrat bomo nagovorili občinstvo, ki mu je namenjena.

Z dobrim medijskim načrtovanjem bomo točno vedeli, kje in komu bomo oglas pokazali, kaj želimo, da pri tem naredi in kaj sledi, ko bomo videli, da je oglas opazil in je (ali pa ni) izpolnil naših pričakovanj — to nam danes omogočajo sodobni medijski kanali, pri katerih lahko tako rekoč sredi poleta zamenjamo kreativo ali popravimo poziv k dejanju.

Kar pa ne pomeni, da so klasični mediji mrtvi. Določena občinstva bomo še vedno najlaže nagovorili s televizijskim oglasom, če ga na primer vključimo v oglasni blok določenih dogodkov v realnem času: večje športne dogodke spremljamo točno takrat, ko se zgodijo, in oglasov pač ne moremo preskočiti, ogled z zamikom pa tukaj nima smisla. Če je naše moštvo tekmo izgubilo, pri ponovnem ogledu nima prav nobene možnosti, da zmaga.

Spet drugo občinstvo bomo laže nagovorili s tiskanim oglasom v kakem brezplačnem lokalnem mediju, ki ga bo zagotovo prelistalo, če ga dobi na dom. Tiste, ki svoje (tudi lokalne) novice spremljajo prek spleta, bomo ujeli na katerem od novičarskih portalov, kjer oglasov tudi ni (več) mogoče spregledati.

Vsaka blagovna znamka ni za vsak medij, vsakega izdelka ali storitve pač povsod ne moremo oglaševati in dober medijski načrtovalec se tega dobro zaveda. Zato se bo potrudil za najustreznejše predloge medijskega zakupa.

Če pri ustvarjanju oglasov velja, da je edina meja domišljija, pa je pri načrtovanju zakupov edina meja proračun, ki ga imate za to na voljo.

In morda se utegnete vprašati, zakaj bi za zakup medijev plačal agenciji, če lahko plačam mediju neposredno. Zaradi odnosov, ki jih zna vzpostaviti z ljudmi, ki delajo v posamezni medijski hiši, in ker tem ljudem vseskozi prinaša posel, vam bo samo medijski načrtovalec izpogajal najboljšo možno ceno.

A z zagonom kampanje in objavo oglasa se projekt ne zaključi — objavam sledi merjenje učinkovitosti, pri novih medijih pa, kot že rečeno, tudi prilagajanje kreativ za čim večji uspeh kampanje za naročnika.

Sodelovanje z agencijo vam lahko prinese odlične rezultate, zato predlagamo, da nas preizkusite.

Image