Ustavite uro, da prihranite čas

mesto komunikacijNaše zgobe


V zadnjih letih so se proračuni za marketing konkretno znižali. Začelo se je v času dolžniške krize v letih 2008 in 2009, ko so podjetja na veliko odpuščala in so bila prisiljena stroške rezati povsod, kjer se je dalo — največkrat prav na področju marketinga.

 
Ko si je gospodarstvo opomoglo, je marketing prišel zadnji na vrsto in proračuni za oglaševanje so se bolj kot ne sramežljivo višali, ponekod pa so vodstva podjetij še vedno previdno opazovala situacijo in skušala z vlaganjem v marketing odlašati, kolikor se je dalo.

A kot je rekel Henry Ford: “Če ustavite oglaševanje, da bi prihranili denar, je podobno, kot če bi ustavili uro, da bi prihranili čas.”

No, negotovi časi v zadnjih dveh letih so ob zaprtju posameznih industrij in odhodu velikega števila zaposlenih podjetja znova zarezali v marketing — razen v podjetjih, ki so večino svojega poslovanja že prej digitalizirala ali so prodajo večinoma, če ne v celoti, preselila na splet. Ta podjetja so tudi v času popolnega zaprtja prosperirala in so na veliko širila svoje oddelke za spletno prodajo in digitalni marketing, vzporedno pa tudi prilagajala (torej višala) marketinške budžete.

Marsikje pa v podjetjih oddelka za marketing in prodajo nastopata kot “najljubša” sovražnika, saj prvi zapravljajo, kar drugi zaslužijo, čeprav istočasno prvi investirajo, da lahko drugi sploh prinašajo denar. Saj brez nič ni nič oziroma, kot je rekel neki drugi modri mož: “Da bi zaslužil, moraš zapraviti.”

In zdaj pridemo do bistva tega zapisa — v čem je ključna vloga komunikacijske agencije.

Podjetja, ki niso zmožna (recimo raje, pripravljena) vlagati v marketing, in tista, ki zaposlujejo interne kreativce in marketingarje, velikokrat na agencije gledajo kot na nepotreben strošek. Prva v resnici sploh ne vedo, kaj zamujajo, druga pa marketinškega potenciala ne izkoristijo v celoti — agencija lahko namreč kot posrednik med blagovno znamko in medijem (pa naj bo to televizija, radio, tisk, digitalni kanal ali spletna skupnost) za svoje naročnike doseže bistveno boljše in učinkovitejše pogoje pojavljanja, kot bi jih blagovna znamka sama. Agencija namreč k mediju pripelje številne blagovne znamke in tako rekoč dosega nekaj, čemur bi ta ista podjetja imenovala količinski popust. A to je le ena plat zgodbe o sodelovanju.

Hkrati ima agencija posvečeno ekipo, ki jo sestavljajo različni kompetentni profili, od ustvarjalcev vsebin in oblik do komunikacijskih in medijskih strategov ter vodij projektov, zato lahko učinkovito sestavi projektno skupino po meri ali z njimi dopolni obstoječo ekipo zaposlenih, ki se z marketinškimi aktivnostmi ukvarjajo v podjetju. Rezultat je seveda boljša in celovitejša komunikacijska akcija.

Samo tako se lahko oglaševalski, promocijski in medijski projekti izpeljejo na visokem kreativnem in finančno učinkovitem nivoju, pri čemer dosežejo vaše ciljno občinstvo točno tam, kjer se nahaja, in točno takrat, ko je najbolj smiselno.

Če torej razmišljate v smeri, da bi z marketingom raje še malo počakali, razmislite še enkrat. Če pa se ga želite resneje lotiti, pa zaenkrat še ne veste, kako, potem se obrnite na nas in z veseljem vam bomo postregli s konkretnimi predlogi in namigi, da boste svojo znamko izstrelili med zvezde.

Image